Uncategorized

Netflix tip: Medal of Honor

Oorlog, een absurd iets eigenlijk. Een onbegrijpelijk iets, maar voor sommige op deze aardbol is het de dagelijkse bezigheid, zorg en keiharde waarheid. Oorlog is iets wat me fascineert. Het maakt me niet uit of het de eerste, tweede of een van de meer recentere oorlogen is. Het fascineert me. Vooral omdat het zo onbegrijpelijk is.

Van ‘oude’ oorlogen, en daar bedoel ik oorlogen in 1900 mee, zijn bijna geen beelden en bijna geen overlevende meer die het kunnen na vertellen. Van meer recentere oorlogen is er steeds vaker wel beeldmateriaal. Dat is iets wat ik nog bijzonderder vind.

Ik kijk op netflix wel vaker oorlogsfilms en heb het idee dat ik alle echt goede films al gezien heb. (Aanraders nog altijd welkom!). Tot ik laatst deze serie bij mijn aanbevolen lijst kreeg te zien.

Medal of honor is een serie waarvan ik eerst eigenlijk dacht dat het ‘vast weer’ zo’n dramatische serie zou zijn. Daar waar er wel meer van op netflix staan. Veel van die series, zijn dramatischer gemaakt en is meer actie toegevoegd. Dit geeft geen goede weerspiegeling van hoe het echt zou zijn. Het is al zo moeilijk in te leven hoe het leven in oorlog zou zijn, laat staan je voorstellen hoe het is om in een oorlog te moeten/willen vechten.

Afbeeldingsresultaat voor medal of honor

Medal of honor is een serie, waar ze de verhalen vertellen, laten zien en laten vertellen door overlevende, van mensen die de medal of honor hebben gekregen. De medal of honor is de hoogste onderscheiding die je kan krijgen in het leger in de USA. In de eerste paar afleveringen van de serie, gaat het voornamelijk over oorlogen die gestreden zijn in de 1900. Tot er op een gegeven moment een aflevering kwam van een oorlog die een stuk recenter heeft afgespeeld. Een oorlog waar beelden van zijn. Een oorlog die ineens dichtbij komt, want je hebt het toen der tijd op het nieuws gezien. Je hebt er toen der tijd beelden van gezien en gehoord van mensen die gedood zijn.

De aflevering die mij het meest aangreep, en me ook de inspiratie gaf om deze blogpost te schrijven, was aflevering 8, Ty M. Carter. Hij heeft zijn Medal of honor gekregen na aanleiding van zijn handelen tijdens een aanval van de Taliban op Post Keating. Deze aanval was zo gevaarlijk en intens dat zelfs 2 personeen een medal of honor hebben gekregen. Over de andere persoon die hem heeft gekregen, is ook een aflevering gemaakt in deze serie (S1 A2).

Deze aflevering greep me het meest aan omdat er veel eigen beeldmateriaal van was toegevoegd. Bij dit soort series, over waargebeurde gebeurtenissen, is het logisch dat de beelden van de aanval en strijd zijn nagespeeld. Bij deze aflevering was het juist zo bijzonder dat er beelden van tijdens en na de aanval werden gedeeld. Om het nog uitzonderlijker te maken, was er ook beeldmateriaal toegevoegd die de vijand, de taliban, had gemaakt tijdens de aanval en ook van de periode voorafgaand aan de aanval. Daar was op te zien is hoe de taliban de buitenpost observeerde. Op deze manier kwam de taliban er achter wat de zwakke plekken waren en wat hun routine was. Als je dat soort beelden ziet, besef je ineens dat dat echt zo gaat en dat die beelden niet na gespeeld zijn of gedramatiseerd kunnen zijn.

In elke aflevering zijn er ook meerdere personen die het overleefd hebben, die vertellen over de gebeurtenis. Ook komen er broers, zussen, ouders en vrouwen aan het woord. Na de aftiteling dacht ik dat de aflevering afgelopen was, wat niet zo gek is na een aftiteling. Maar een aftiteling van 1 aflevering kan geen 15minuten zijn. Daarom ging ik nog een keer terug naar een aflevering die ik al gezien had, om te kijken of die aftiteling echt zo lang was. Dat was die dus niet. Na de aftiteling laten ze nog grappige anekdotes of ontroerende ontmoetingen tussen overlevende en familie van de overledende zien. Ook laten ze in het bijzonder bij de afleveringen waar het van gefilmd is, de speech en uitreiking van de medal of honor zien.

Dit alles bij elkaar maakt het een hele indrukwekkende en bijzondere serie die zeker een aanrader is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.